Тема: Сенсорні системи смаку, нюху.
Цілі та завдання: вивчити будову та
функції нюхового і смакового аналізатора; розкрити надзвичайне значення цих систем у
життєдіяльності людини;
встановити можливі сфери застосування знань про них.
встановити можливі сфери застосування знань про них.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Нові поняття: нюхова сенсорна система,пахучі
речовини, нюх, поріг відчуття, смакова сенсорна система, смаковий поріг, смакові цибулини.
Місце уроку в
навчальній темі: поточний.
Методи навчання:
словесні: розповідь-пояснення, опис, бесіда, робота
з підручником. наочні: ілюстрація, демонстрація, ТЗН, робота з роздатковим
матеріалом.
Хід уроку
1. Актуалізація опорних знань
Вибрати окремо ознаки зорового і слухового
аналізаторів. (слайд № 2)
1. Складається з
трьох частин: рецептора, нерва і зони кори.
2. Рецептори
знаходяться в органі чуття.
3. Рецептори –
колбочки і палички.
4. Рецептори
розташовані в кортієвому органі.
5. Сприймає
коливання середовища.
6. Зона кори
знаходиться у скроневій долі.
7. Зона кори
знаходиться в потиличній долі.
8. Має пороги
чутливості.
9. Має війкове
тіло.
10. Має
скловидне тіло.
Робота в групах. Заповнити пропуски в
таблиці.
І група
Частина органа слуху
|
Будова
|
Функції
|
Зовнішнє вухо
|
||
1.
|
|
Вловлювання
звуків
|
2. … прохід
|
2,5см, містить
волоски і залози, що виробляють сірку
|
|
3. Барабанна
перетинка
|
|
|
ІІ група
Частина органа слуху
|
Будова
|
Функції
|
Середнє вухо
|
||
1. Барабанна порожнина
|
Порожнина,
заповнена повітрям, об’ємом 1см3
|
|
2. … кісточки
|
|
Передача
звукових коливань, підсилення звуку
|
3. Євстахієва
труба
|
|
|
ІІІ група
Частина органа слуху
|
Будова
|
Функції
|
… вухо
|
||
1. Завитка
|
|
Сприйняття
звуків
|
2.Мотивація навчальної діяльності
Вчитель. Запах – це властивість певних
речовин, що сприймається відповідними органами чуття. Дослідження показали, щ
звичайна людина здатна розрізняти 200-300 запахів.
-
Як сприймаються запахи?
-
Які органи відповідають за формування смакових
відчуттів?
-
Чи існує взаємозв’язок між смаковою і нюховою
системами?
(Спільне формування мети і завдань уроку)
3. Вивчення нового матеріалу
Будова нюхового аналізатора (слайд №3)
1)
периферичний відділ – ніс, у якому розміщені
хеморецептори;
2)
провідниковий відділ – нюховий нерв;
3) центральний
відділ – нюхова зона, розміщена у головному мозку: зв’язки з гіпоталамусом.
Сприйняття запахів. (слайд № 4
-5)
Функції носа:
дихальна, захисна, кондиціонер, мімічна, резонансна, нюхова.
Класифікація запахів. (запис у зошит).
(слайд № 6)
І. Основні
1.
Горілий
2.
Гнилісний
3.
Смолянистий
4.
Квітковий
5.
Фруктовий
6.
Приправочний
ІІ. Додаткові (до 10 тисяч)
o Психологічна
– приємні, неприємні
o Фізіологічна
– чисті, змішані (дія ментолу), подразнюючі (оцтова кислота)
Будова смакового аналізатора
(слайд № 7)
1)
периферичний відділ – язик, у якому розміщені
смакові сосочки;
2)
провідниковий відділ – смаковий шлях;
3) центральний
відділ – смакова зона, розміщена у головному мозку: зв’язки з гіпоталамусом.
Смак – це вартовий, прикордонна застава
на кордоні між організмом і навколишнім світом.
Смакові сосочки розсіяні по м’якому піднебінні, глотці, особливо багато
їх на поверхні язика. Усього близько 9 тис. (слайд № 8)
Поверхня язика не однаково чутлива до різних смакових подразнень: (слайд № 9 - 10) Гіркий – корінь язика, солодкий – кінчик,
солоний – кінчик і боки, кислий – боки.
Відома латинська приказка «Про
смаки не сперечаються» влучно відбиває зазначену властивість смакових
відчуттів. Тому і ще й досі не встановлено одиниць виміру смаку і чіткості його
класифікації.
Значення смакового аналізатора:
- формування апетиту;
- регуляція травлення;
- регуляція обміну речовин людини.
4. Закріплення вивченого матеріалу
Метод
«Виправ помилку
Спостерігається досить чітка
спеціалізація рецепторів до сприйняття різних смакових подразнень. Так, до
солодкого найчутливішим є корінь язика (кінчик), до солодкого – його
край (кінчик і край), до кислого – корінь (край) язика, а до гіркого
– кінчик і край (корінь язика).
Смаковий поріг не однаковий для різних
хімічних речовин. Наприклад, для цукру він становить 0,01, для кухонної солі –
0,05, лимонної кислоти – 0,009, а солянокислого хініну – 0,00008 моль/л. Таким
чином, ми найчутливіші до солодкого (гіркого), менш чутливі до гіркого
(кислого), а солоне і кисле (солодке) сприймаємо однаковою мірою.
Відчуття смаку відіграє важливу роль у
формуванні апетиту, регуляції травлення. Людина, в організмі якої надмірна
кількість (не вистачає) кухонної солі, вважатиме навіть пересолену їжу не
солоною.
Проблемні питання
·
Дослід: пальцями лівої руки міцно
затиснути ніс, пальцями правої – по черзі класти на язик шматочки цибулі і
яблука. Чому вони майже одного смаку? (Гострий смак цибулі визначається
ефірними оліями, їх випаровування діють на закінчення нерву в слизовій оболонці
носу).
·
Чому при нежиті людини не відчуває смаку?
(Центри знаходяться поруч).
·
Чим пояснити пристрасть південних народів до гострої
їжі? (В жарку погоду знижується чутливість до кислого та гіркого).
Це цікаво!
1) В
історичній мініатюрі В.Пікуля “Запашна симфонія життя” є такий цікавий епізод:
до молодої дівчини залицялися двоє суперників – співак та парфумер. На концерт
свого суперника парфумер приніс великий кошик фіалок і поставив на кришку
рояля. Співак з ганьбою втікає, бо не може взяти ні однієї високої ноти.
Виявляється, парфумер добре знав, що запах фіалок здатний руйнувати гармонію
голосових зв’язок.
2) Число
помилок програміста знижується на 20%, коли він вдихає запах лаванди, на 33% -
від запаху жасмину, на 54% - від запаху лимону. Встановлено, що запахи лаванди
і розмарину діють заспокійливо і знімають стресовий стан, а запахи лимону і
евкаліпту збуджують і підвищують продуктивність праці.
5. Висновки:
-
Смакові і нюхові відчуття є наслідком складного
комплексу фізико-хімічних, нейрофізіологічних та психофізіологічних процесів, і
дуже важливі в житті людини.
-
Механізм взаємодії хеморецепторів нюху і смаку з
речовинами ще не повністю вивчений, існують різні теорії.
-
Нюх – достатньо самостійний аналізатор, а от
смак без запаху неможливий!
6. Рефлексія
Інтерактивна
вправа «Незакінчене речення»
·
Я задоволений тому, що на уроці…
·
Мені сподобалось (не сподобалось) на уроці …
7. Домашнє завдання:
* Вивчити § 40
** Підібрати
цікаву інформацію про вплив ароматичних речовин на здоров’я.
ДОДАТОК
1
Ознаки
|
Нюх
|
Смак
|
Рецептори
|
Первинні
сенсорні клітини
|
Вторинні
сенсорні клітини
|
Локалізація
|
Ніс,
глотка
|
Язик
|
Черепно–мозкові нерви
|
1,5
(9,10)
|
7,9
|
Рівні синаптичного перемикання
ЦНС
|
Нюхова
цибулина, зв’язана з гіпоталамусом, лімбічною системою
|
Довгастий
мозок, таламус, гіпоталамус
|
Подразники
|
Молекули
летких органічних сполук
|
Молекули
нелетких неорганічних і органічних сполук
|
Абсолютна чутливість
|
Дуже
висока
|
Низька
|
Біологічна характеристика
|
Дистальне
чуття
(оцінка
середовища)
|
Контактне
чуття
(оцінка
їжі)
|
Немає коментарів:
Дописати коментар